Tandheelkunde

Veel voorkomende problemen bij honden, katten en andere dieren hebben te maken met het gebit. Heel vaak merk je daar niet veel van, totdat het te laat is en er ontstekingen en abcessen aan de tandwortels ontstaan, het dier lastiger gaat eten of er een zwelling aan de kop van het dier zichtbaar wordt. Zo zorgt tandplaque vaak later voor ontsteking van het tandvlees en tast het tanden en kiezen aan. Zelfs zo erg dat tanden en kiezen los kunnen laten. En wat niet iedereen weet is dat chronische gebitsontstekingen ook nier- en hartproblemen kunnen veroorzaken. 

Bij iedere jaarlijkse controle of inenting kijken we daarom ook naar het gebit van het dier. En als we zien dat daar aandacht aan besteed moet worden, zullen we dat aangeven en proberen het in een vroeg stadium te verhelpen. Soms kan dat direct op het spreekuur, soms is een uitgebreidere behandeling onder narcose nodig, waarbij het gebit geïnspecteerd en grondig gereinigd en gepolijst wordt. We geven u advies hoe u het gebit schoon kunt houden, zodat uw dier een gezond gebit krijgt en ook houdt. 

Narcose

Eén verschil is er wel met mensen: bij een volledige gebitsbehandeling moet het dier behandeld worden onder narcose. Helaas kunnen we onze huisdieren niet vertellen dat ze stil moeten liggen tijdens een gebitsbehandeling en daarom worden deze uitgevoerd onder algehele narcose.

Tandenpoetsen

Het is wetenschappelijk bewezen dat het dagelijks poetsen van het gebit van uw dier de vorming van tandplague aanzienlijk verminderd en daarmee ook de vorming van tandsteen voor het grootste deel voorkomt. Door uw dieren op jonge leeftijd te laten wennen aan het tandenpoetsen, kunt u in de toekomst gebitsbehandelingen zo lang mogelijk uitstellen of zelfs voorkomen.  Ook hierin kunnen wij u advies geven.