Diagnostiek

LABORATORIUMONDERZOEK

Onze dierenkliniek heeft een uitgebreid eigen laboratorium. Daar kunnen we met de modernste analyseapparatuur onderzoeken doen, zoals bloed- en urineanalyse en analyse van ontlasting.

Bloedonderzoek kan nodig zijn om tot een diagnose te kunnen komen. De meeste bloedonderzoeken kunnen we direct uitvoeren. Dat is fijn, want dan kunnen we direct zien wat er aan de hand is en een behandeling starten. Met name bij (acute) ziektes kunnen we op die manier snel handelen. Maar bloedonderzoek wordt soms ook om andere redenen uitgevoerd. Hieronder volgen er een paar:

Bloedonderzoek voor narcose

Verder doen we regelmatig een pre-anesthetisch bloedonderzoek, voorafgaand aan narcose. Wij doen dat voornamelijk bij dieren ouder dan 7 jaar (bij grote rassen vanaf 5 jaar). Op basis van de uitslag kunnen we de narcose beter afstellen voor het dier en als het nodig is een infuus aanleggen, zodat na de operatie direct middelen kunnen worden toegediend om het dier zo snel mogelijk op te laten knappen. Wilt u dat wij een bloedonderzoek doen voor een operatie, dan kunt u dit altijd aangeven bij ons.

Screening oudere dieren

Bloedonderzoek kan ook worden ingezet bij screening van de oudere dieren. Dan wordt het onderzoek gebruikt om de meest voorkomende aandoeningen, die ongemerkt de gezondheid van het oudere dier bedreigen, te inventariseren. Dat heeft als voordeel dat ouderdomsziekten als lever- en nieraandoeningen, suikerziekte en schildklierproblemen in een vroeg stadium gevonden en behandeld kunnen worden en uw dier daardoor langer prettig kan leven.

Andere bloedscreeningen

Dat is niet alles. Er zijn nog andere bloedtesten. Bijvoorbeeld om bepaalde ziektes uit te sluiten als u met een dier wilt gaan fokken. Ook kunnen wij testen uitvoeren bij dieren die langdurig medicijnen gebruiken, zodat we kunnen zien of het niveau van de medicatie voldoende hoog is en of de lever en de nieren dit nog voldoende verdragen bijvoorbeeld.

Bloed opsturen

Ondanks de vele mogelijkheden die wij in de kliniek hebben wat betreft bloedonderzoek, kunnen wij niet alles. Er zijn onderzoeken die alleen in specialistische laboratoria kunnen worden uitgevoerd. In die gevallen wordt het bloed nog dezelfde dag bij ons opgehaald, in het externe lab geanalyseerd en geven wij zo snel mogelijk de uitslag door.

Door middel van urine onderzoek kunnen wij achterhalen of uw huisdier last heeft van een blaasontsteking en ook of er bijvoorbeeld sprake is van blaasgruis of bacteriën in de urine. 

Daarnaast voeren wij urine onderzoek regelmatig uit als controle. Wanneer een blaasontsteking of blaasgruis is vastgesteld, wordt een passende behandeling voorgeschreven. Om het effect van de behandeling te monitoren, kunnen wij u vragen om na een aantal dagen/weken urine langs te komen brengen, zodat we deze kunnen controleren.

RÖNTGENONDERZOEK

Röntgenstralen kunnen door een lichaam heen dringen en zo een beter beeld geven van wat er inwendig aan de hand is.

Deze techniek gebruiken wij bij het stellen van een diagnose. Bijvoorbeeld wanneer we denken dat er afwijkingen zijn aan het skelet van het dier, zoals fracturen of artrose. Maar ook buik- en borstorganen kunnen zo in beeld worden gebracht. Daarnaast gebruiken we röntgenfoto’s ook voor onderzoek naar bepaalde erfelijke afwijkingen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Veel onderzoek kan uitgevoerd worden zonder dat het dier gesedeerd hoeft te worden, dat heeft onze voorkeur. Maar soms is een (lichte) verdoving toch nodig. Het dier kan namelijk pijnlijk of angstig zijn. Vaak wordt dan ook gevraagd het dier voor de zekerheid geen eten te geven vanaf de avond vóór de afspraak.

ECHOGRAFIE

De meeste mensen kennen echografie van de zwangerschapsecho bij de mens. De echografie is een veilige techniek die bij veel dieren gebruikt kan worden. Bij een echo worden er via een kleine probe geluidsgolven uitgezonden, die door de organen worden teruggekaatst. Die teruggekaatste geluidsgolven zorgen voor een mooi beeld op de monitor van het echoapparaat.

Wij gebruiken de echo net als bij de mens ook bij dracht van dieren, maar vaker bij het onderzoek van de buikholte of het hart. Het voordeel ten opzichte van röntgenfoto’s is dat er bewegende beelden gemaakt kunnen worden en dwars door organen heen gekeken kan worden. Het dier hoeft hier eigenlijk nooit voor onder narcose. Wel is het vaak nodig wat haar af te scheren bij de buik of onder de oksel bij een hartecho.

Elke maand komt er een specialist langs op onze locatie Steenbakkerij in Nieuwerkerk aan den IJssel om deze echo’s uit te voeren.