Chirurgie
Dierenkliniek Oostgaarde beschikt over 1 operatiekamer, uitgerust met mobiele bewaking- en gasanaesthesie-apparatuur. Deze apparatuur wordt ook gebruikt in de zogenaamde ‘gebitskamer’, waar wij tandheelkundige behandelingen uitvoeren. Daarnaast wordt narcose altijd zorgvuldig toegepast waarmee risico´s tot een minimum beperkt worden.
Wij voeren zeer regelmatig eerstelijns operaties uit, zoals castraties, sterilisaties en weke delen chirurgie, maar ook tweedelijns operaties, zoals laparoscopische operaties.
CASTRATIE/STERILISATIE
Tijdens een castratie/sterilisatie worden de eierstokken of testikels operatief verwijderd. Deze operaties voeren wij uit bij honden, katten en konijnen.
Laparoscopische sterilisatie
Bij onze locatie Steenbakkerij bieden wij ook de mogelijkheid om sterilisatie van teefjes door middel van laparoscopie uit te voeren. Laparoscopie – of kijkoperatie – is een techniek waarbij geopereerd wordt door de buik niet te openen, maar waarbij via een camera en speciale apparatuur door kleine gaatjes wordt geopereerd. Het meest wordt dit ingezet voor het verwijderen van eierstokken.
Bij deze operatie worden slechts twee kleine gaatjes van een halve centimeter in de buikwand gemaakt, waarna de buikholte gevuld wordt met gas. Dat zorgt dat de buik een beetje wordt opgeblazen, zodat de apparatuur makkelijk gebruikt kan worden. Daarna kijken we op een beeldscherm om die apparatuur te bedienen. Via dezelfde gaatjes worden dan de eierstokken (of soms de testikel in geval van een binnenbal) verwijderd.
Voordelen
Het voordeel voor het dier is dat de operatiewondjes heel klein zijn en het dier snel herstelt. Ook is de operatietijd korter, wat betekent dat het dier minder lang onder narcose hoeft. Verder is het voordeel voor de chirurg dat er tijdens de operatie een goed zicht is op zowel het te opereren orgaan als ook de andere buikorganen. Zie ook onze blogpost over laparoscopische sterilisatie.
WEKE DELEN CHIRURGIE
Bij weke delen chirurgie kunt u denken aan het verwijderen van bulten. Voorafgaand aan de verwijdering van een bult zullen wij deze in eerste instantie beoordelen. Hierbij letten wij op grootte, locatie en consistentie van de bult. Indien nodig, adviseren wij om eerst door middel van een dunne naald cellen te verzamelen en op te sturen naar een laboratorium. Zo kunnen wij achterhalen wat voor bult het is en of verwijdering nodig is.