Ectoparasieten

Met ectoparasieten worden parasieten bedoeld die uitwendig op het lichaam van de gastheer (uw huisdier) leven. De meest bekende ectoparasieten zijn vlooien, teken en mijten.

Bestrijden van vlooien, teken en mijten

Vlooien

Het komt nog steeds regelmatig voor dat wij patiënten zien met klachten die variëren van (ernstige) jeuk tot (ernstige) huidproblemen. Niet zelden worden deze klachten veroorzaakt door een vlooienbesmetting.

Dergelijke klachten zijn eenvoudig te voorkomen door uw huisdier preventief te behandelen. Er zijn diverse manieren om uw huisdier preventief te behandelen tegen vlooien, maar de meest eenvoudige en zeer effectieve manier zijn pipetten. Deze pipetten moeten in het algemeen 1 x per maand worden toegediend op de huid tussen de schouderbladen van uw hond of kat.

Daarnaast kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om (preventief) uw huis te behandelen met een spray. Deze spray zorgt ervoor dat de vlooien en larven die zich in uw huis bevinden gedood worden en dus een eventuele vlooienbesmetting van uw huisdier sneller onder controle gebracht wordt.

Wanneer uw huisdier besmet is met vlooien is het ook belangrijk uw dier te ontwormen. Vlooien zijn namelijk de tussengastheren van lintwormen.

Teken

Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer teken in Nederland besmet zijn met o.a. de Ziekte van Lyme en/of Babesiose. Beiden ziekten vormen een groot gezondheidsrisico voor u en uw huisdier. Het is dan ook belangrijk uw hond en/of kat preventief te behandelen tegen teken. Er zijn 4 manieren om uw huisdier te beschermen. Dit kan d.m.v. pipetten (vaak i.c.m. vlooienbestrijding), een halsband, een spray of een vaccinatie.
In de meeste gevallen zullen de pipetten of de halsband ingezet worden. In specifieke gevallen kan er tegen teken gevaccineerd worden.
Ook tijdens verblijf in het buitenland is in het algemeen een goede teken bestrijding aan te raden.

Neem contact met ons op om te overleggen welk(e) product(en) in uw situatie het meest geschikt is (zijn) om te gebruiken.

Wanneer ondanks preventieve maatregelen uw huisdier toch een teek heeft, verwijder deze dan z.s.m. en noteer de datum. Neem indien nodig contact met ons op om eventuele medische problemen in de toekomst te voorkomen.

Mijten

De meest voorkomende mijten zijn de schurftmijt (scabiës), demodex mijt en oormijt. Deze mijten kunnen besmettelijk zijn voor andere (huis)dieren, maar ook voor de mens.
In het algemeen is microscopisch onderzoek van oorsmeer of een huid afkrabsel nodig om de diagnose te kunnen stellen. Afhankelijk van het type mijt en de mate van de besmetting kan dan een behandeling ingesteld worden. Dit kan variëren van injecties, pipetten of het wassen van uw huisdier om de mijten te kunnen doden. In enkele gevallen zijn aanvullende maatregelen nodig om de klachten onder controle te krijgen.
Het is echter van groot belang dat bij verdenking van mijten een behandeling z.s.m. in te zetten. Negeren of het niet tijdig stellen van de diagnose van dergelijke klachten kunnen leiden tot chronische problemen.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie inzake vlooien-, teek en mijt bestrijding of voor advies welke producten het beste bij uw probleem of situatie passen.