Vaccineren op maat

In de afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van vaccinaties en vaccinatie-schema's. Waar bv 10 jaar geleden standaard elk jaar de ″grote cocktail″ (Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Adenovirus, Para-Influenza & Leptospirose) gegeven werd, is dit in de afgelopen jaren veranderd naar vaccineren op maat.

Vaccineren op maat is gebaseerd op langdurig en uitgebreid onderzoek waaruit is gebleken dat voor de meeste vaccinaties een ruimere interval gehanteerd kan worden zonder dat de bescherming van het dier hieronder lijdt. Tegenwoordig wordt het volgende schema gehanteerd:

Pups op 6 weken leeftijd: Hondenziekte en Parvovirus
Pups op 9 weken leeftijd: Parvovirus en Leptospirose
Pups op 12 weken leeftijd: Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Adenovirus, Para-Influenza & Leptospirose

Honden op 1 jaar leeftijd: Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Adenovirus, Para-Influenza & Leptospirose
Honden op 2 & 3 jarige leeftijd: Leptospirose
Honden op 4 jaar leeftijd: Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Adenovirus, Para-Influenza & Leptospirose

Honden worden dus met een interval van 3 jaar gevaccineerd met de ″grote cocktail″ en tijdens de 2 tussenliggende jaren, jaarlijks gevaccineerd tegen Leptospirose.

Eventueel is dit schema aan te vullen met een separate vaccinatie tegen Kennelhoest en/of Rabiës.

Kittens op 9 weken leeftijd: Katten- en Niesziekte
Kittens op 12 weken leeftijd: Katten- en Niesziekte

Katten op de leeftijd van 1 jaar: Katten- en Niesziekte
Katten op 2 & 3 jarige leeftijd: Niesziekte
Katten op 4 jaar leeftijd: Katten- en Niesziekte

Katten worden dus met een interval van 3 jaar gevaccineerd met de ″grote cocktail″ en tijdens de 2 tussenliggende jaren, jaarlijks gevaccineerd tegen Niesziekte.

Hoe om te gaan met vaccineren?

Als eerste is het belangrijk een onderscheidt te maken tussen vaccineren en de jaarlijkse gezondheidscontrole. Deze gezondheidscontrole is een belangrijk onderdeel van het fenomeen wat men de “jaarlijkse vaccinatie” noemt. Tijdens dit onderzoek wordt de algehele gezondheid van uw hond gecontroleerd, door middel van een grondig lichamelijk onderzoek. Dit stelt de dierenarts instaat in de loop der jaren de gezondheid van uw hond te monitoren en eventueel vroegtijdig te kunnen in grijpen bij eventuele problemen. Dit levert u en uw hond voordelen op.

Het volgende onderdeel van de “jaarlijkse vaccinatie” is het vaccineren zelf. Welke vaccinaties heeft uw huisdier nu wel of niet nodig. Van alle vaccinaties is Leptospirose een vaccinatie waarvan het belangrijk is deze jaarlijks te blijven geven. De reden hiervoor is vrij eenvoudig te onderbouwen. Jaarlijks worden er tientallen gevallen van Leptospirose geconstateerd en gemeld bij de diergeneeskunde faculteit te Utrecht. Van deze meldingen betreft het hoofdzakelijk honden die niet gevaccineerd zijn tegen Leptospirose. Daarnaast is het bewezen dat de Leptospirose vaccinatie niet langer werkt dan èèn jaar, dit in tegenstelling tot andere vaccinaties welke soms wel tot 3 jaar of langer werkzaam zijn.

Dierenkliniek Oostgaarde biedt u de volgende mogelijkheden mbt vaccineren

Optie 1: Vaccineren ″op maat″ volgens het eerder genoemde schema.

Dit schema betekent dat we jaarlijkse vaccineren tegen leptospirose en alternerend vaccineren tegen Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Adenovirus, Para-Influenza & Leptospirose.
Eventueel aangevuld met tegen Rabiës of Kennelhoest, indien nodig of wenselijk.

Optie 2: Vaccineren d.m.v. Titerbepalingen

De vaccicheck is een betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde antistoffen titer-bepaling. Deze test stelt ons in staat, snel en efficiënt, te bepalen tegen welke ziekten (Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Adenovirus, Para-Influenza & Leptospirose) uw hond al dan niet voldoende antistoffen heeft.
Om deze test uit te voeren wordt er bloed van de hond afgenomen, met dit bloed wordt de vaccicheck uitgevoerd. Aan de hand van de uitslag kan exact bepaald worden tegen welke (virus-)ziekten uw hond nog voldoende beschermd is. Aan de hand daarvan worden de vaccinaties aangepast.
De hierboven omschreven methode is de meest optimale manier van vaccineren. U geeft immers alleen de vaccinaties die de hond daadwerkelijk nodig heeft.

Samenvatting, de feiten op een rij:

  • Een jaarlijkse gezondheidscontrole levert voordeel op.
  • Vaccineren voorkomt ziekten
  • Vaccineren is en blijft een verstandige keus
  • Standaard tegen alle ziekten vaccineren is in de meeste gevallen onnodig
  • Vaccineren op basis van Titerbepaling biedt ultiem advies op basis van het individu
  • Rabiës en Kennelhoest zijn vaccinaties, die vaak verplicht worden gesteld door de overheid, pensions en hondenscholen. Rabiës is altijd verplicht wanneer uw huisdier naar het buitenland reist.
  • Dierenkliniek oostgaarde biedt u de mogelijkheid te kiezen tussen het vaccinatieschema “Vaccineren op maat” of te vaccineren d.m.v. Titerbepalingen

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op, wij staan u graag te woord!