Ovulatie test

De lichamelijke verschijnselen van oestrus vormen slechts een onnauwkeurige indicatie voor ovulatie bij de teef en zijn niet voldoende om het optimale tijdstip voor dekking of inseminatie te bepalen. Bovendien ovuleert 20% van de teven buiten de periode die dag 10 t/m 14 van de loopsheid bestrijkt. Juist het weten van het tijdstip van de ovulatie bij de teef laat het slagingspercentage van een dekking erg stijgen!
Voor het bepalen van het juiste tijdstip van dekken van de teef maken wij (ook in onze eigen fokkerij) gebruik van de ovulation-test, deze test stelt, door het meten van het progesteron, ons in staat uw een betrouwbaar en accuraat advies te geven op welk moment tijdens de loopsheid u het best voor de dekking kan gaan. Zeker als u voor een dekking ver moet reizen bijvoorbeeld naar het buitenland, is dit een uitstekende en betrouwbare manier om de dekking en uw reis zo nauwkeurig mogelijk te plannen.

Ovulatie bij de teef:

De lichamelijke verschijnselen van oestrus (zwelling van de vulva, vaginale afscheiding of aantrekkelijkheid voor mannetjes) vormen slechts een onnauwkeurige indicatie voor ovulatie en zijn niet voldoende om het optimale tijdstip voor dekking of inseminatie te bepalen.
Per teef kan het precieze tijdstip van ovulatie erg variëren: 20% van de teven ovuleert buiten de periode die dag 10 t/m 14 van de loopsheid bestrijkt. Vaginale uitstrijkjes, om te bevestigen of een teef zich in de oestrus of de pro-oestrus bevindt, zijn in combinatie met progesteron bepalingen de meest accurate methode om het moment van ovulatie te bepalen en zo het optimale tijdstip voor een inseminatie of dekking vast te stellen en optimale resultaten te behalen.
De piek van de concentratie luteïniserend hormoon (LH) brengt de ovulatie op gang. Die doet zich vervolgens binnen 2 dagen voor. Na de ovulatie neemt de oöcyten rijping ca. 2 tot 3 dagen in beslag. Eicellen blijven 48 tot 72 uur levensvatbaar. De vruchtbaarste periode van de teef is daarom 2 tot 5 dagen na de ovulatie.
Dracht is alleen mogelijk bij aanwezigheid van rijpe eicellen (2 dagen na ovulatie) en levende spermacellen (levensduur gemiddeld 5 dagen). Vlak voor de ovulatie is de concentratie progesteron laag (tussen 0 en 1 ng/ml). Ze begint te stijgen ten tijde van de LH-piek, waarbij op het moment van ovulatie een waarde van 6 tot 8 ng/ml bereikt wordt.
De progesteron spiegel blijft de eerste dagen na de ovulatie stijgen en blijft hoog gedurende de hele dracht.
Aan het eind van de dracht daalt de progesteron spiegel tot beneden 1 ng/ml. In combinatie met alle andere beschikbare informatie, zoals een verlaagde rectale temperatuur, witte melk, echografisch onderzoek enz., is een progesteron concentratie lager dan 1 ng/ml indicatief voor het binnen 24 tot 48 uur op gang komen van de partus.

Tarieven:

BVT Ovulation test, incl. bloedafname……………….€ 49,95

Korting:

Op vertoon van uw kennel registratie van de Raad van Beheer (kopie) heeft u recht op 5% korting op al onze producten, behandelingen, operaties etc.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op, wij staan u graag te woord!