HD/ED onderzoek

Een van de meest voorkomende (preventieve) gezondsheidsonderzoeken binnen de hondenfokkerij en de hondensport is het, doormiddel van röntgenologisch onderzoek de heupen en ellebogen van de hond, op erfelijke afwijkingen te onderzoeken. Dit is een belangrijk onderzoek omdat de uitslag mede bepaald of de betreffende hond in gezet kan en mag worden voor de fokkerij of de hond geschikt is voor de beoogde (top-)sport.

Voor rashonden is de afdeling GGW van de Raad van Beheer verantwoordelijk voor het beoordelen van de röntgenfoto's. Tevens koppelt de Raad van Beheer de HD- en ED uitslagen aan de stamboom gegevens van de hond.
Wij voeren deze röntgenonderzoeken uit om de foto’s vervolgens ter officiële beoordeling voor te leggen aan de GGW-commissie van de Raad van Beheer. De minimumleeftijd voor de HD screening is voor de meeste rassen 12 maanden, voor een aantal grote rassen 18 maanden. De minimumleeftijd voor de ED screening is voor de meeste rassen 18 maanden, doch voor enkele 12 maanden.

Belangrijke aandachtspunten:
  • Kwaliteit van de foto:
De kwaliteit van de foto als mede de positie van de hond op de foto, zijn externe factoren die uitslag van het HD en/of ED onderzoeken negatief kunnen beïnvloeden. Het is dus erg belangrijk dat er zorg en aandacht geschonken wordt aan de kwaliteit van de foto en de positie van de hond. Daar wij vanuit eigen ervaring weten hoe belangrijk het is dat een HD en/of ED onderzoeken secuur en gedegen uitgevoerd dienen te worden, kunt er van uit gaan dat wij alleen foto's van uitstekende kwaliteit ter beoordeling aan zullen bieden!

  • Narcose:
HD-foto's maken wij in principe zonder narcose, tenzij de kwaliteit van het onderzoek in het geding komt, door bijvoorbeeld een erg onrustige of angstige hond.
Voor het maken van ED-foto's kiezen wij er altijd voor de hond kortstondig en op de meest veilige manier onder lichte narcose te brengen.

  • Identificatie van de hond.
Ten einde de hond te kunnen identificeren, is het belangrijk dat u de stamboom en het eigendomscertificaat (kopie is toegestaan) van de hond meeneemt. Aan de hand van deze formulieren kunnen wij de hond identificeren en en het protocol volgen ten aanzien van de procedure in de beoordeling door de afdeling GGW van de Raad van Beheer.

Tarieven:

HD onderzoek, excl. narcose………………………………………€ 99,95
HD & ED onderzoek, incl. narcose (8 posities)…………………€ 220,00

Korting:

Op vertoon van uw kennel registratie van de Raad van Beheer (kopie) heeft u recht op 5% korting op al onze producten, behandelingen, operaties etc.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie, neem dan contact met ons op, wij staan u graag te woord!